Nitrátmentesítők

magyar

A felszíni, illetve a talajban lévő vízforrások egyaránt szennyeződhetnek nitráttal, amelyet az egészségügyi kockázata miatt el kell távolítani. Az ivóvíz nitráttartalma a fél évesnél fiatalabb gyermekekre különösen veszélyes, mert már viszonylag kis mennyiség is fulladásos halált okozhat. Az ivóvizek nitrátszennyezése a talajok ammónium, illetve nitrát tartalmú anyagokkal történő elszennyezésének következménye: pl. NH4NO3 műtrágya, hígtrágya túlzott alkalmazása (egyes talajlakó mikrolények az ammóniát is nitráttá oxidálják).

A nitráttartalom eltávolításának egyik praktikus módja a szelektív ioncserével történő nitrátmentesítés. A feladatra kifejlesztett nitrát szelektív anioncserélő műgyanták elfogadható szelektivitással képesek a kezelt víz egyéb anionjai mellől a nitrátot megkötni. A telítődött ioncserélő műgyantáról regenerálási műveletben lehet eltávolítani a megkötött nitráttartalmat és így a töltet ismét üzemkész állapotba kerül. A regenerálás műveletében keletkező nitráttartalmú oldat (regenerátum) elhelyezéséről körültekintő módon kell gondoskodni. A nitrátmentesítő ioncserélő berendezés lehet helyben regenerálható, vagy patronos cserélhető kivitelű. Az utóbbinak a töltete erre szakosodott üzemben kerül regenerálásra.

Megemlítendő még a membránszeparációval történő elválasztás, amellyel nem szelektív módon tudjuk a kezelt víz nitráttartalmát csökkenteni. Ez egy költségesebb beavatkozás, de egyes esetekben előnyös is lehet. Például ha más, nem kívánt alkotókat is el akarunk távolítani egyidejűleg. Ilyenek lehetnek: Na, As, szerves anyagok, B, magas sótartalom.