Nehézfém eltávolítók

magyar

 

A vizek nehézfém tartalmának eltávolítására környezet és egészségügyi megfontolásból, vagy gazdasági érdekből kerül sor. Az elválasztásuk leggyakoribb módozatai:

  • rosszul oldódó csapadék formájában történő leválasztás (hidroxidok, szulfidok, stb.)
  • szelektív membránok segítségével végzett elválasztás és besűrítés
  • ioncserés eljárások, szelektív ioncserélők, adszorberek
  • elektrokémiai leválasztások

 

A Hidrofilt Kft. gyakorlatában a felsorolt technológiák a legváltozatosabb kombinációkban kerülnek alkalmazásokra. A cél, hogy a kezelési folyamat gazdaságos és biztonságos legyen, továbbá minimalizálja a hulladékok mennyiségét, különös tekintettel a folyékony hulladékokra.

Környezetvédelmi szempontból az úgynevezett zéró folyadék kibocsátású rendszerek a követendő példák. A Hidrofilt Kft. számos ilyen referenciával rendelkezik: GE – Zalaegerszeg, Veresegyház; Hunguard Orosháza.

A technológiák gyakran alkalmazott ioncserés elemei a végkation-cserélő berendezések, amelyek különböző töltetanyagokkal különböző nehézfémek megkötésére alkalmazhatóak. A töltetek regenerálhatók, vagy egy utasak, kimerülésük után lerakóba kerülnek. A berendezések előnyösen alkalmazhatók önállóan, illetve más technológiák kiegészítőjeként a véghatárértékek nagy biztonsággal történő betartása érdekében.